DERS TANITIM BİLGİLERİ


Dersin Adı
Amerika Mutfakları
Kodu
Yarıyıl
Teori
(saat/hafta)
Uygulama/Lab
(saat/hafta)
Yerel Kredi
AKTS
CLM 450
Güz/Bahar
2
2
3
5
Ön-Koşul(lar)
Yok
Dersin Dili
İngilizce
Dersin Türü
Seçmeli
Dersin Düzeyi
Lisans
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Öğretim Yöntem ve Teknikleri
Dersin Koordinatörü -
Öğretim Eleman(lar)ı
Yardımcı(ları) -
Dersin Amacı Kuzey ve Güney Amerikan Mutfaklarına ait menülerin beslenme ilkelerine uygun şekilde hazırlanması ve sunumuna ilişkin bilgilerin edinilmesi.
Öğrenme Çıktıları Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
  • Amerikan Mutfağına ait malzemeleri tanımlayabilecektir.
  • Amerikan mutfağına özgü pişirme tekniklerini tanımlayabilir
  • Kuzey ve Güney Amerika mutfakları arasındaki farklılıkları tartışabilecektir.
  • Belli reçetelere bağlı kalarak bireysel tabaklar yaratabilecektir.
  • Amerika’nın coğrafi yapısına uygun mutfak kültürlerini sınıflandırabilecektir.
Ders Tanımı Bu ders, Amerikan mutfağına temel giriş dersi olup, öğrencilere yerel mutfaklarda kullanılan malzemeler ve bu malzemelerle yemek hazırlama becerilerinin geliştirilmesine yönelik uygulamalar öğretilir. Öğrencilerin Amerikan mutfaklarına has tarihi ve kültürel öğeler ile bu öğelerle uyumlu reçeteler hazırlaması ve yemek sunumunu öğrenmesi amaçlanır
Dersin İlişkili Olduğu Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları

 



Dersin Kategorisi

Temel Ders
Uzmanlık/Alan Dersleri
Destek Dersleri
X
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
Aktarılabilir Beceri Dersleri

 

HAFTALIK KONULAR VE İLGİLİ ÖN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Konular Ön Hazırlık
1 Derse Giriş
2 Teorik: Kuzey Amerika Mutfakları - I: Yeni İngiltere ve Orta Atlantik Eyaletleri Michael F. Nenes, “American Regional Cuisine”, The Cuisine of New England, p. 1-42, 2nd edn., Hoboken: John Wiley & Sons, Inc., 2007. Michael F. Nenes, “American Regional Cuisine”, The Cuisine of the Mid-Atlantic States, p. 43-90, 2nd edn., Hoboken: John Wiley & Sons, Inc., 2007.
3 Teorik: Kuzey Amerika Mutfakları - II: Güney Eyaletleri, Florida, Cajun ve Creole Michael F. Nenes, “American Regional Cuisine”, The Cuisine of the South, p. 91-136, 2nd edn., Hoboken: John Wiley & Sons, Inc., 2007. Michael F. Nenes, “American Regional Cuisine”, Floribbean Cuisine, p. 137-180, 2nd edn., Hoboken: John Wiley & Sons, Inc., 2007. Michael F. Nenes, “American Regional Cuisine”, Cajun and Creole Cuisine, p. 181-230, 2nd edn., Hoboken: John Wiley & Sons, Inc., 2007.
4 Teorik: Kuzey Amerika Mutfakları - III: Orta Amerika, Kaliforniya ve Hawaii Michael F. Nenes, “American Regional Cuisine”, The Cuisine of the Central Plains, p. 231-282, 2nd edn., Hoboken: John Wiley & Sons, Inc., 2007. Michael F. Nenes, “American Regional Cuisine”, The Cuisine of California, p. 385-432, 2nd edn., Hoboken: John Wiley & Sons, Inc., 2007. Michael F. Nenes, “American Regional Cuisine”, The Cuisine of Hawai, p. 475-530, 2nd edn., Hoboken: John Wiley & Sons, Inc., 2007.
5 Teorik: Güney Amerika Mutfakları - I: Meksika, Venezuela ve Brezilya Michael F. Nenes, “International Cuisine”, Mexico, p. 1-48, 1st edn., Hoboken: John Wiley & Sons, Inc., 2009. Michael F. Nenes, “International Cuisine”, South America, p. 49-105, 1st edn., Hoboken: John Wiley & Sons, Inc., 2009.
6 Teorik: Güney Amerika Mutfakları - II: Peru, Bolivya, Paraguay ve Şili Michael F. Nenes, “International Cuisine”, South America, p. 49-105, 1st edn., Hoboken: John Wiley & Sons, Inc., 2009.
7 Teorik: Güney Amerika Mutfakları - III: Arjantin ve Uruguay Michael F. Nenes, “International Cuisine”, South America, p. 49-105, 1st edn., Hoboken: John Wiley & Sons, Inc., 2009.
8 Ramazan Bayramı Tatili
9 Uygulama: Kuzey Amerika Mutfakları - I: Yeni İngiltere, Orta Atlantik Eyaletleri, Güney Eyaletleri ve Florida - Quiz Michael F. Nenes, “American Regional Cuisine”, The Cuisine of New England, p. 1-42, 2nd edn., Hoboken: John Wiley & Sons, Inc., 2007. Michael F. Nenes, “American Regional Cuisine”, The Cuisine of the Mid-Atlantic States, p. 43-90, 2nd edn., Hoboken: John Wiley & Sons, Inc., 2007. Michael F. Nenes, “American Regional Cuisine”, The Cuisine of the South, p. 91-136, 2nd edn., Hoboken: John Wiley & Sons, Inc., 2007. Michael F. Nenes, “American Regional Cuisine”, Floribbean Cuisine, p. 137-180, 2nd edn., Hoboken: John Wiley & Sons, Inc., 2007.
10 Uygulama: Kuzey Amerika Mutfakları - II: Cajun, Creole ve Orta Amerika Michael F. Nenes, “American Regional Cuisine”, Cajun and Creole Cuisine, p. 181-230, 2nd edn., Hoboken: John Wiley & Sons, Inc., 2007. Michael F. Nenes, “American Regional Cuisine”, The Cuisine of the Central Plains, p. 231-282, 2nd edn., Hoboken: John Wiley & Sons, Inc., 2007.
11 Uygulama: Kuzey Amerika Mutfakları - III: Kaliforniya ve Hawaii Michael F. Nenes, “American Regional Cuisine”, The Cuisine of California, p. 385-432, 2nd edn., Hoboken: John Wiley & Sons, Inc., 2007. Michael F. Nenes, “American Regional Cuisine”, The Cuisine of Hawai, p. 475-530, 2nd edn., Hoboken: John Wiley & Sons, Inc., 2007.
12 Uygulama: Güney Amerika Mutfakları - I: Meksika, Venezuela ve Brezilya Michael F. Nenes, “International Cuisine”, Mexico, p. 1-48, 1st edn., Hoboken: John Wiley & Sons, Inc., 2009. Michael F. Nenes, “International Cuisine”, South America, p. 49-105, 1st edn., Hoboken: John Wiley & Sons, Inc., 2009.
13 Uygulama: Güney Amerika Mutfakları - II: Peru, Bolivya, Paraguay ve Şili - Midterm Exam Michael F. Nenes, “International Cuisine”, South America, p. 49-105, 1st edn., Hoboken: John Wiley & Sons, Inc., 2009.
14 Uygulama: Güney Amerika Mutfakları - III: Arjantin ve Uruguay Michael F. Nenes, “International Cuisine”, South America, p. 49-105, 1st edn., Hoboken: John Wiley & Sons, Inc., 2009.
15 Dönemin gözden geçirilmesi
16 Final Sınavı
Ders Kitabı

Ders notları, slaytlar ve reçeteler

Michael F. Nenes, “American Regional Cuisine”, 2nd edn., Hoboken: John Wiley & Sons, Inc., 2007. ISBN-13: 978-0-471-68294-3

Michael F. Nenes, “International Cuisine”, 1st edn., Hoboken: John Wiley & Sons, Inc., 2009. ISBN: 978-0-470-05240-2

Önerilen Okumalar/Materyaller

Jeremy MacVeigh, “International Cuisine”, 1st edn., New York: Delmar, Cengage Learning, 2009. ISBN-13: 978-1418049652

David Gelb, Brian McGinn (Creators), & Daniel Milder, Tamara Rosenfeld, Suzy Beck, Mariano Carranza (Directors), “Street Food: USA”, Netflix, 2022. https://www.netflix.com/tr/title/81249665

David Gelb, Brian McGinn (Creators), & Daniel Milder, Tamara Rosenfeld (Directors), “Street Food: Latin America”, Netflix, 2020. https://www.netflix.com/tr/title/81249660

 

DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Katkı Payı %
Katılım
Laboratuvar / Uygulama
1
30
Arazi Çalışması
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
1
10
Portfolyo
Ödev
Sunum / Jüri Önünde Sunum
Proje
Seminer/Çalıştay
Sözlü Sınav
Ara Sınav
1
20
Final Sınavı
1
40
Toplam

Yarıyıl İçi Aktivitelerin Başarı Notuna Katkısı
3
60
Yarıyıl Sonu Aktivitelerin Başarı Notuna Katkısı
1
40
Toplam

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Süre (Saat) İş Yükü
Teorik Ders Saati
(Sınav haftası dahildir: 16 x teorik ders saati)
16
2
32
Laboratuvar / Uygulama Ders Saati
(Sınav haftası dahildir. 16 x uygulama/lab ders saati)
16
2
Sınıf Dışı Ders Çalışması
14
3
42
Arazi Çalışması
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
1
12
Portfolyo
Ödev
Sunum / Jüri Önünde Sunum
Proje
Seminer/Çalıştay
Sözlü Sınav
Ara Sınavlar
1
16
Final Sınavı
1
16
    Toplam
150

 

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARININ PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE İLİŞKİSİ

#
Program Yeterlilikleri / Çıktıları
* Katkı Düzeyi
1
2
3
4
5
1

Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanır

X
2

Gastronomi alanında iş sağlığı ve güvenliği, yiyecek hijyeni ve güvenliği ile genel iş pratiğinde en iyi uygulamaları gerçekleştirir

3

Yiyecek üretimi ve sunumunu ilgilendiren görsel, dokusal ve besinsel öğelere ilişkin verileri yorumlayabilmek, değerlendirir ve karar verir

4

Gastronominin kültür ve toplum üzerindeki etkilerini bilir ve buna ilişkin değerlendirmeler yapar

X
5

Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında uygulamada karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel ve grup üyesi olarak sorumluluk alır

6

Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında edindiği bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirerek düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazılı ve sözlü olarak etkili bir şekilde aktarır

 

7

Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına temel oluşturan gastronomi, tasarım, hukuk ve işletmecilik gibi diğer disiplinlerden yararlanır ve bu disiplinlere ilişkin temel bilgilere sahip olur

8

Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına ilişkin teknolojik araçları etkin bir şekilde kullanır

X
9

Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına ilişkin etik değerlere sahip olarak bilgi, beceri ve yetkinliklerini yaşam boyu öğrenme ve sürdürülebilirlik bilinciyle günceller ve geliştirir

10

Bir yabancı dili kullanarak Gastronomi ve Mutfak Sanatları ile ilgili bilgileri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar. (European Language Portfolio Global Scale”, Level B1)

11

İkinci bir yabancı dili orta düzeyde kullanır

12

İnsanlık tarihi boyunca oluşan bilgi birikimini uzmanlık alanıyla ilişkilendirir

*1 Lowest, 2 Low, 3 Average, 4 High, 5 Highest